SOPPSLÖJDEN I APRIL INSTÄLLD - Petra Holmberg kommer i höst och pratar om Boro-japanska trastextilier

20200407
Vi ställer in Soppslöjden den 27 april.  Petra Holmberg kommer istället till oss i höst och berättar om Boro-japanska trastextilier.

Japanska trastexilier, boro, har väckt uppseende världen över. Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx. Kläder lappades och lagades i flera generationer. Idag används dessa trastextilier i modet både i och utanför Japan. 
Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg talar om bakgrunden till boro och hur trastexilierna används i modet idag.

Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan under Edo-perioden (1615-1868) och in på 1950-talet. På grund av det kalla klimatet kan befolkningen inte odla bomull i regionen. De använda tygbitar som invånarna köpte syddes ihop till hemmatextilier och plagg som lappades och lagades i flera generationer av kvinnorna. Lagningen skedde genom en förstygnsteknik kallad sashiko för att förstärka, försköna och förlänga livet på tyget.
Konceptet i sig påminner om den japanska estetiska teori som finns bland annat i teceremonin (begreppet wabi-sabi) och framförallt en sorts moral, begreppet mottainai ("slösa inte").
Östasiatiska museet planerar nu en stor boro-utställning som öppnar i oktober.

Vi återkommer med mer information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar